F1 Spa Francorchamps 2022

Al jaren fotografeer ik graag bij races. Maar fotograferen bij Formule 1? Dat heb ik al heel lang niet gedaan, en deels ook bewust afgehouden. In 2010 had ik net mijn eerste spiegelreflex gekocht. Als eerst race evenement bezocht ik met mijn vader de kwalificatie van de grand prix van België, gewoon met een eenvoudig staanplaats kaartje. Het was gaaf om F1 in het echt te zien en helden als Schumacher, Alonso, Button, Hamilton en Vettel vast te leggen. En wat ging dat hard daar, zeker door Blanchimont waar we toen vooral hebben gestaan. Wel viel op hoe je toen met enkel staanplaats toegang al uit de buurt van tribunes of het paddock werd weggestuurd. Toen ik het jaar erop bij FIA GT1 in Zolder kwam en bij de 24 uur van Le Mans was het een wereld van verschil qua toegang en mogelijkheden. Waardoor ik toch vooral meer bij het sportscar racen ben gebleven.

Start your engines!


Maar tijdens mijn opdracht bij de TT in Assen voor Global Tickets kwam in gesprek met de klant naar voren dat ze tijdens de Formule 1 in Spa ook een (grotere) camping zouden organiseren en daar groot wilden uitpakken. En zo kwam eigenlijk maar kort voor de grand prix in Spa een opdracht tot stand. Ik mocht voor Global Tickets een reportage gaan maken bij de Formule 1!

In 2010 zag ik Vettel op weg naar zijn eerste wereldtitel, nu is het zijn laatste seizoen

Voor Global Tickets was vooral van belang om de sfeer van het evenement goed vast te leggen en natuurlijk ook beelden van hun camping voor promotie voor de komende jaren. Maar kon ik zou uiteraard ook de actie op de baan meepakken!

Desiree & Virginia (Instagram @formula1_twins) waren ook op de Global Tickets camping

Zo begon ik op de donderdag voor de grand prix eerst met een fotoshoot op de camping. Ik deed mijn ronde om mooi commercieel beeld te maken van het terrein en de faciliteiten. Ook waren Instagrammers Desiree & Virginia van @formula1_twins aanwezig. Zij doen als bekende F1 fans en influencers ook regelmatig wat gesponsorde content voor Global Tickets. En zo kon ik ze ook gelijk meenemen in de reportage over de camping, gelukkig was het weer iets beter dan die ene vrijdag in Assen met de modellen…

In de fanzone verschenen coureurs op het podium voor interviews

Na de camping ging ik gauw de heuvel af naar beneden, naar het circuit. Daar werd op de donderdag al van alles voor de fans georganiseerd. Dit was ook als een goedmakertje voor de in het water gevallen race van vorig jaar, die nooit echt een race was. In de fanzone werden coureurs geïnterviewd op het podium. Bezoekers konden pitstops doen, simulator racen, dansen bij optredens van diverse DJ’s en meer. Ook racete Franky Zapata met zijn jetpack tegen een F1 auto en waren er demonstraties van historische F1 auto’s.

Er was veel te doen voor jong en oud

Ook zou er eind die dag een pitwalk zijn. Toen ik op zoek was naar hoe je daar dan moest komen kwam ik de oranje leeuw tegen. Een mascotte die alle europese F1 races afreist en veelvuldig in de media verschijnt. Ook voor hem was er verwarring waar hij moest zijn, en was het met 32 graden pittig warm in zo’n pak. Maar hij was zo aardig om nog te poseren voor wat foto’s.

De oranjeleeuw droeg ook de boodschap mee dat Spa Francorchamps op de F1 kalender moest blijven.

Uiteindelijk bleek dat fans via een hek bij Eau Rouge de baan op werden gelaten. Daarna kon je een trackwalk doen richting La Source, via start-finish waar historische F1 auto’s stonden en dan naar de pitingang voor de pitwalk. Daar was het natuurlijk vooral dringen bij de topteams van Red Bull, Mercedes en Ferrari. Maar verderop werden ook nog pitstops geoefend en kon je meer zien van de auto’s.

De Alfa Romeo van Bottas
Alpha Tauri in actie

Vanaf de vrijdag was het natuurlijk tijd voor de actie op de baan. Die eerste dag langs de baan was wel wat motregen en aan het einde van de eerste vrije training even een flinke bui. Dit gaf wel gave beelden van de auto’s in de regen natuurlijk!

Alonso in zijn Alpine in de regen

Verder bleef het weekend gelukkig droog. Max Verstappen was in het raceweekend oppermachtig. Zaterdag pakte hij met overmacht de pole. Door gridstraf voor een motorwissel startte hij uiteindelijk 13e, maar dat had hij in no-time goedgemaakt!

Max Verstappen ging als een raket!

Ik ben blij dat ik van Global Tickets ook de kans heb gekregen om bij de Formule 1 een reportage te maken. Erg tof om Max Verstappen eindelijk eens voor mijn camera te hebben. Ik heb inmiddels van de hoofdfoto van dit artikel voor mezelf al een afdruk besteld. Een foto die ik vooraf zo bedacht, lang van te voren mijn plekje in heb genomen in de motregen. Afstellingen finetunen op Formule 2 en historische auto’s en dan gewoon die plaat maken en zelfs als je inzoomt nog de neus van Max in de helm te zien, gaaf! Mocht je ook nog eens een afdruk willen van een van mijn foto’s (ook van andere evenementen, reizen of van Sint Philipsland), of je zoekt een fotograaf voor evenementen? Neem gerust contact op.
Tot slot kun je zoals altijd hieronder het album verder bekijken!

nl_NLNederlands