USA 2016: Bodie, California

Met pa zn pasgevonden cowboyhoed waren we al een beetje in de western stemming. Dus besloten we na een overnachting vlakbij Death Valley te vertrekking richting het noorden naar Bodie in Californië. Eerst volgde een lange rechte snelweg van tientallen kilometers richting het noorden. Die dag waren toevallig ook de TU Delft en VU Amsterdam vlakbij in Nevada ook bezig om een snelheidsrecord voor fietsen te proberen te zetten. Geen wonder aangezien je daar lange rechte stukken weg hebt waar je bijna niemand tegenkomt.
Uiteindelijk kwam er dan toch ten noorden van Death Valley een afslag richting de bergen. Waarna ik toch eindelijk aan de bak mocht met mn stuurmanskunsten. Als in een soort achtbaan slingerden we door vele haarspeldbochten omhoog en omlaag door de bergen. Daarna volgde weer een stuk snelweg waar we ook de ingang naar Yosemite National Park, onze volgende bestemming, voorbij reden. We reden verder langs diverse meren, waaronder Mono Lake. Uiteindelijk kon ik weer aan de bak. Het bleek maar goed dat we toch voor het westen een SUV met vierwielaandrijving hadden gehuurd, we gingen op het onverharde rijden. Weer volgde een kronkelweggetje door de heuvels, dit keer op los grind, toch spannend heuvelaf met een afgrond voor of naast je.

Na deze rit kwamen we bij Bodie aan. Bodie is een verlaten mijnwerkers stadje in Californië. In eerste instantie werd er goud gevonden, later werd er vooral zilver gewonnen. In de jaren 1912 tot de jaren 40 liep het stadje steeds verder leeg en werd het een spookstad. Tegenwoordig is het een State Park en wordt het in dezelfde toestand als dat het achtergelaten is gehouden. Je kon in sommige van de gebouwen rondkijken en zien hoe men vroeger leefde. Best leuk om gezien te hebben. Toch een meer authentiek western stadje in tegenstelling tot de meer toeristische zaken die je rond route 66 zult vinden.

Toen we weg gingen uit Bodie reden we weer terug richting Mono Lake. Al vlak na vertrek zagen we in de verte een gigantische rookpluim. De pluim werd alsmaar groter naar mate we het meer en uiteindelijk ook de afslag richting de Tioga Pass naar Yosemite naderden. We scanden de radio af naar wat het nou was. Maar uiteindelijk bleek later dat er een bosbrand woedde die zo’n 6000 hectare grond afbrandde.

Related posts