Noorwegen 2022

April 2022 was het hoog tijd om weer eens op avontuur te gaan. Dit keer ging de reis naar het noorden, naar Noorwegen. Via Duitsland, gingen Denemarken we met de veerboot, een catamaran, over. Vanuit Kristiansand begon de ronde door het zuiden en stuk van het midden van Noorwegen, met steeds andere slaapplaatsen, regelmatig met fantastisch uitzicht erbij. Opvallend was meteen al om te zien hoe er druk aan de wegen wordt gebouwd in Noorwegen. En hoeveel tunnels er wel niet zijn in het fjorden gebied. Op 1 dag hadden we een keer meer dan 90km aan tunnels gereden, ongeveer een derde van de rit die dag. Maar als je dan de tunnels uit bent heb je ook meteen fantastische vergezichten over fjorden, bergen, skipistes, watervallen etc.

Als een van de eerste onderdelen van de trip was een wandeltocht naar Preikestolen, een uitstekende rots boven een fjord met geweldig uitzicht. Maar om er te komen is het ruim 2 uur enkele reis met flink hoogte verschil over keien, sneeuw, etc. Best een uitdaging voor kantoorpikkies als Henri en ik. Maar desondanks lukte het toch allemaal en konden we genieten van het uitzicht daar en onderweg, toch wel een kleine overwinning.

Noorwegen is overigens een prijzig land om uit eten te gaan of boodschappen te doen, of te tanken. Prijzen kunnen aardig varieren afhankelijk van vraag en aanbod, dus als je niet oplet ben je veel kwijt. Bijv. meer dan dertig euro voor een hamburgermenu met een paar frietjes en fris…

Op de trip deden we ook plaatsen als Ålesund, Åndalsnes, Lillehammer en Oslo aan. Gelukkig was het het grootste gedeelte van de reis mooi weer en konden we onverwacht vaak zelfs in shirtje onze wandelingen doen en goed bijkleuren.

In Lillehammer bezochten we nog de olympische skischans en bobsleebaan en probeerde ik de vlam nog te ontsteken. In Flåm was het vooral lachen bij het mensen kijken bij een toeristentreintje. In Ålesund nog even gekeken bij de dieren uit het zeeaquarium. Maar het was toch vooral genieten van schitterende omgevingen bij de fjorden. De uitzichten daarvan konden nog best varieren, soms wijds, dan weer stijl, veel sneeuw, of zonnig. Genoeg te zien. Absoluut een land wat de moeite waard is om te bezoeken!

nl_NLNederlands