Athene

In oktober 2017 ging ik op reis naar Rome & Athene, een trip naar de zon en terug naar de oudheid. Dit is het laatste deel over mijn bezoek aan Athene & Piraeus. De voorgaande delen staan hier: Rome Deel 1 | Rome Deel 2

Op de zaterdagavond vlogen we van Rome naar Athene. Net als op de heenvlucht was er onderweg nog genoeg te zien uit het raam. Zo vlogen we over Sicilië en leek in de verte nog de vulkaan Etna te zien met een rookpluim eruit. Het was al donker eer we in Athene aan kwamen. Met de metro gingen we naar ons hotel. Toen we vanaf de metro naar het hotel liepen viel al op dat het niet zo’n beste buurt was. Straatverlichting was kapot, van alles onder de graffiti, leegstaande panden, ongure figuren die maar wat rondhingen. De twijfels begonnen al een beetje toe te slaan. Bij wat nazoeken op internet zagen we meer mensen klagen over drugsdealers en hoeren in de buurt… Gedurende de nacht hoorden we op straat ook het nodige geschreeuw. Na ook nog een keihard bed, grote lichtreclame pal bij ons raam, en een ontbijtzaal naast onze kamer waar je vanaf 7 uur in de ochtend al genoeg lawaai van hoorde waren we er wel uit. We checkten direct na het ontbijt vroegtijdig uit uit het hotel. En toen, dakloos in Athene. Na wat op internet speuren naar andere hotels en bellen voor advies met een bekende gingen we naar een hotel in hartje centrum. In zo’n beetje de grootste winkelstraat van de stad boekten we een hotel voor een nacht. We konden weer even een frisse start maken in Athene.

Vlakbij ons hotel zat het Syntagma plein. Dit plein komt op tv nog wel eens voorbij in het nieuws. Als er namelijk grote demonstraties zijn in Griekenland dan zijn ze wel daar, bij het parlementsgebouw. Voor het parlementsgebouw is ook het graf van de onbekende soldaat. 24 uur per dag wordt dit monument ceremonieel bewaakt door de Evzones, de presidentiële wachters. In hun traditionele kostuum staan er steeds 2 soldaten op wacht, die dan voor een uur lang compleet stil moeten staan. Er loopt een commandant bij die, als er een windvlaagje is, netjes weer hun kleding en petje recht zet. Als het uur voorbij is worden afgelost. Tijdens deze wisseling van de macht maken ze langzaam zeer grote stappen, volledig gesynchroniseerd ook. Je krijgt er soms een beetje een gevoel bij van de ministry of funny walks (monthy python sketch). Maar deze bewegingen hebben wel nut, dit is ook om de bloedcirculatie op gang te krijgen na zo lang stil staan. Als het wisselen er op zit marcheren ze weer gewoon weg en mag de volgende lichting het weer een uur voor hun rekening nemen.

Vanaf het Syntagma plein zijn we doorgelopen naar Monastiraki en het Plaka district. In die buurten heb je allemaal kronkelende straatjes met winkeltjes. Die dag werd dat ook nog gecombineerd met een vlooienmarkt. Het was er wat chaotisch en druk, maar het is wel een grappig tafereel en je vindt er de meest uiteenlopende dingen. Een mooie gelegenheid om souvenirs te scoren.

Toen we aan de rand van die wijk kwamen zagen we de Akropolis liggen en ook zagen we diverse oude ruines zoals de Romeinse Agora (Rome bleef ons achtervolgen). Geleidelijk aan zijn we tegen de heuvel opgelopen. Op heuvelpunt tegen de Akropolis aan hadden we een schitterend uitzicht op de stad en de Akropolis zelf. Het was mooi om zo te zien hoe uitgestrekt Athene wel is en hoe het zo omgeven is door verschillende heuvels. Het Parthenon op de Akropolis stond flink in de steigers, dus die hebben we even gelaten voor wat het was.

Na de Akropolis zijn we nog langs de ruines van de tempel van Zeus gelopen. Ook kwamen we bij het stadion waar in 1896 de eerste moderne Olympische spelen zijn gehouden, en ook die in 2004.

 

 

 

Na een dagje Athene besloten we verder naar de kust te gaan. Het was natuurlijk toch vakantie en we wilden nog wat van de zon en het heerlijke griekse eten genieten. Uiteindelijk besloten we een hotel in Piraeus te boeken, de belangrijkste havenplaats van Griekenland van waar ook alle veerboten naar de eilanden vertrekken. We namen de metro tot het Olympiakos voetbalstadion en zijn van daar uit verder gegaan naar ons hotel. Via het internet hadden we gekozen voor een kamer met uitzicht, en dat viel absoluut niet tegen. We konden heerlijk op ons balkon genieten van de zon en het uitzicht. In de ochtend kwam de zon aan de ene kant over de heuvels op en in de avond ging het aan de andere kant weer onder. Een mooi ontspannen einde van een vakantie waarin we veel gezien hebben. Kijk en geniet nog even mee van het uitzicht ;-)

 

 

 

nl_NLNederlands