Een zinderende concertweek

In de voorlaatste week van Juli 2019 was het warm, heel warm. Zo warm dat temperaturen tot nieuwe hoogten stegen die nog niet eerder gemeten waren in Nederland. Wat doe je dan in zo’n week? Meerdere keren naar een uitverkocht concert in een volle concertzaal in Zoetermeer natuurlijk!

Op maandag 22 juli was het de beurt aan Anathema om de week eens goed af te trappen. Eerst volgde een artpop opening door het Nederlandse Mayra Orchestra van Maartje Dekker. Daarna kwam Anathema op onder een soundtrack van de film Interstellar. Anathema speelde een gave set met op de achtergrond ook sfeerbeelden van over de wereld en de ruimte. Ook waren er als verrassing nog wat Pink Floyd ook. Waaronder het nummer High Hopes wat door gitarist/zanger Daniƫl Cavanaugh solo werd gespeeld.

Donderdag 25 juli werd uiteindelijk de warmste dag ooit in Nederland gemeten. Op die avond bezocht ik Riverside in wederom een uitverkochte Boerderij in Zoetermeer. Ze verklaarden het dan zelf ook tot “hottest concert ever” maar beloofden ons dat we ons na het optreden jonger zouden voelen. Of dat helemaal gelukt is betwijfel ik dan, moe vooral. Maar dat toch zeker omdat de band zo’n energie gaf aan het publiek dat iedereen stond mee te zingen en headbangen. Op den duur sprong zanger Mariusz met basgitaar en al de zaal in voor een rondje door het publiek. De tijden dat ze wat in zichzelf gekeerd naar hun schoenen zaten te staren tijdens het optreden hebben ze al jaren achter zich gelaten. Gaaf is ook hoe de instrumenten naadloos op elkaar inhaken tijdens stevige nummers. Maar ook hoe Mariusz dan weer een rustig kwetsbaar acoustisch nummer kan inzetten. Helemaal top! Overigens ook respect voor Nederlandse trots Lesoir die met deze hitte en beperkte ruimte voor de 7 muzikanten als openende band toch een leuke show neerzetten en zeker wat fans hebben gewonnen! Voor een stel zeeuwen een nummer spelen wat Luctor et Emergo heet scoort natuurlijk altijd punten ;-)
Na deze avond rocken stapten we in de auto. Onderweg naar huis, om kwart voor 12 ’s avonds, was het nog steeds 33 graden gaf de auto aan. Hottest concert ever…

en_USEnglish