Demonstratie Amsterdam 05-09-2021

Na 1.5 jaar in crisis te hebben geleefd lijkt in Nederland is de rek er uit. Het is te merken dat steeds meer mensen de maatregelen beu zijn.
Toen ik hoorde dat 5 september er dus een hele grote demonstratie zou zijn op de Dam in Amsterdam kon ik het niet laten om eens te gaan kijken en er mijn eigen rapportage van te schieten. Regelmatig vernam ik al e.e.a. over demonstraties tegen het regeringsbeleid. Maar nu de regering het al heeft over het moeten laten zien van een QR code om naar een restaurant of de bios te gaan worden meer mensen het echt zat. De jeugd was dansen met Jansen beloofd, terwijl de festivals nog steeds doorgaan. En je ondertussen een mega oranjefestijn in de duinen in Zandvoort voorbij ziet komen op tv. Schitterend overigens, maar dat toont aan dat er meer moet kunnen, i.p.v. meer maatregelen.
Het was erg bijzonder om deze demonstratie mee te maken. In de media hoor je van alles over dat het wappies zijn, of dan weer extreem rechtsen. Maar je kwam echt werkelijk allerlei soorten mensen door elkaar heen. Van jong tot oud, licht tot donker, gezinnetjes, ouderen, ondernemers, scootmobiele eenheden, hare krishna’s, hippies, tot rappers en politici. En de sfeer was heel gemoedelijk en positief. Genoeg humor ook in de uitingen die men bij zich droeg. Zoals gebruikelijk lopen de cijfers wild uit een. In de media varieert het van 10.000 tot 100.000. Elders zag ik dat de politie en mars leidende veteranen het zo tussen de 235.000 en 250.000 hebben geschat. Wat is waarheid? Tja, daar mag je tegenwoordig vaak aan twijfelen. Wat ik zelf kon waarnemen is dat toen ik de kop van de stoet had ingehaald ik ze rustig liet passeren en ongeveer in 3 kwartier tijd een kilometer in tegengestelde richting ben gelopen om de hele groep te kunnen bekijken en vast te leggen. Als ik stil was blijven staan had het zeker meer dan een uur geduurd voordat de stoet voorbij was. De straten waren goedgevuld. En het verzamelpunt op de Dam stond ook goed vol. Het was indrukwekkend om mee te maken, zulke mensenmassa’s. Dat zal ik niet gauw vergeten! Ik hoop dat deze positieve energie ook zijn effect kan hebben in de samenleving. Dat de polarisatie eens ophoud. Niet meer druk maken over links of rechts, gevaccineerd of niet. Dat we na zo’n moeilijke tijd weer normaal kunnen gaan leven, samen verder als samenleving i.p.v. elkaar aan te kijken als een risico, dat is pas echt ongezond.

en_USEnglish