In de verenigde staten staan de strijdkrachten op een hoog voetstuk. Dat bleek onder andere tijdens een NASCAR race die we bezochten (later meer daarover). Wanneer je soldaten in uniform tussen de rest van het publiek zag lopen werden ze continu bedankt door mensen voor het werk dat ze doen voor hun land. Ook zie je op veel plaatsen afwijkende tarieven voor actieve en gepensioneerde militairen. Ook is het land trots op alles wat ze bereikt hebben in onder andere de luchtvaart en ruimtevaart.
Dit bleek ook uit de bezoeken die we brachten aan musea.
In New York bezochten we het Intrepid Museum; Een vliegdekschip aan de rand van Manhattan waarop ook diverse vliegtuigen, helicopters en de spaceshuttle Enterprise te bewonderen zijn. Op het dek was die dag ook NBC news live aan het uitzenden i.v.m. het Commander in chief forum met de presidentskandidaten wat die avond daar gehouden zou worden. Helaas konden we daardoor niet benedendeks gaan in het vliegdekschip. Aan de pier waar het vliegdekschip lag konden we ook een kijkje nemen in de USS Growler, een diesel onderzeeĆ«r. Mike, een oud medewerker van de marine die we de dag ervoor hadden ontmoet was daar toevallig ook tegelijk met ons. Hij vertelde over de omstandigheden aan boord van zo’n onderzeeĆ«r. We zagen de krappe ruimtes. En ook de kleine stapelbedden; elk bed werd door meerdere personen gebruikt, je wisselde elkaar af, lekker fris…
Verder hebben we in Washington het Smithsonian Air & Space Museum bezocht. Net als in New York was hier een spaceshuttle te vinden, de Discovery. De Enterprise was als proefkonijn werd gebruikt voor testvluchten en had 0 dagen in de ruimte heeft doorgebracht. De Discovery had daarentegen de meeste tijd in de ruimte doorgebracht van alle spaceshuttles, 1 jaar, 365 dagen verspreid over meerdere missies. Aan de hittetegeltjes onderaan het toestel kon je de sporen zien van de enorme wrijving en hitte die er vrij komt bij het terugkeren in de dampkring. Toch indrukwekkende toestellen om te zien, geen kleine jongens. En als je er bij staat moet je je nog even bedenken dat de raket waar ze mee omhoog vlogen nog een stuk groter was.
In het museum in Washington waren verder nog allerlei vliegtuigen uit verschillende decennia te zien. Ook nog enkele bijzonderheden zoals de capsule waarmee Felix Baumgartner de bekende sprong vanuit de ruimte deed. Zijn record is inmiddels al weer verbroken. Maar omdat er geen Red Bull promotie achter zat heb je dat waarschijnlijk nooit gehoord ;-)
Ook stond de “Enola Gay” er. De B29 bommenwerper die de atoombom op Hiroshima heeft laten vallen. Misschien hadden die anti-atoombom demonstranten bij het witte huis in washington toch ergens nog een punt?
[flickr_set id=”72157673337433771″]